G-RCGJCSMR0H Ódor Fanna: Őrálló Örs kalandjai, 21. rész: Vers mindenkinek
top of page
Orallok_logo_fekete.png

TÁBOROK AZ ŐRSÉGBEN

Magazin

Ódor Fanna: Őrálló Örs kalandjai, 21. rész: Vers mindenkinek



Bármilyen hosszú is volt az idei téli szünet, csak vége lett. Ada örült, mert már hiányoztak az ovis társai. Noel jól elvolt a kütyüzéssel. Többször is kijátszotta szüleit, mikor azok már dolgozni mentek. Örs próbálta tartani magát a fogadalmához, hiszen a Tábor óta nem videójátékozott, de újév után ágynak esett, és unta már az olvasást, így hát betársult Noelhez. De csak amikor a húguk nem volt otthon, mert ő gyakran árulkodott rájuk, amiért persze haragudtak.

Örs pechesnek gondolta magát, hogy a betegsége miatt nem tudott az év első péntekén a Lovardába menni, azért meg még inkább, mert hétfőre már meggyógyult, így az iskolába persze elmehetett.

- Ne bánkódj - vigasztalta Villő -, többen nem tudtak jönni. Valami hányós-hasmenős, meg száj-kéz-láb sebes vírus is van. Engem karácsony után kapott el.

Magyarórán együtt voltak, mert a tanár utálta a frontális oktatást, így asztalcsoportokat képzett a diákokból. A tanárnő már „szeptember végén” (ami ugye, eleve egy Petőfi vers címe) meghirdetett egy kihívást: Petőfi születésének 200. évfordulójára vagy 10 verset meg kellett tanulnia a csoport minden egyes tagjának a költőtől vagy olyan emberekkel kellett felvételt készíteniük, akik elszavaltak 1-1 verset, vagy abból min. 1 versszakot. A játék a téli szünetig tartott.

Egyetlen csoport vállalta csupán a 10 verset, hiszen úgyis egy csomót tanultak ovitól idáig, mondták, de félidőben feladták, és inkább ők is gyűjtésbe kezdtek.

Az osztályozásnál fontos volt, hogy melyik csoport gyűjtött többet. Természetesen megvoltak a feltételek, szabályok. Az első három helyezett csoport minden tagja 3 darab ötöst kapott és mellé egy szaktanári dicséretet! Ezzel gyakorlatilag be volt biztosítva a félévi jegy. Legalábbis ezt gondolták. Az utolsó helyezett tagjai 1-1 ötöst kaptak. Izgatottan várta hát mindenki az év első magyaróráját, és nem irigyelték a tanárnőt, aki a videófelvételekkel tölthette a téli szünetet.

Emi és Kincső nagyon bosszús volt, mert a Hatökrök két tagjával volt egy csoportban, és velük sokra nem mentek. A lányok dolgoztak helyettük is.

Zsombi nagyon találékony volt. Megkérte a nagymamáját, aki egy öregotthonban feküdt, hogy segítsen neki. Az idős nénik és bácsik olyan örömmel szavaltak a kamerába, mint a gyerekek.

Az ovisokkal Zétény próbálkozott, akinek az anyukája óvónő, de mindegyik a Talpra magyart akarta mondani, így nem volt annyira egyszerű a feladat.

A leleményes Erik az iskola másik két magyartanárát is kamera elé állította, sőt még az alsós osztályfőnöküket is.

A tanárnő több kategóriát is kitalált, hogy minél több ötöst oszthasson ki. A legviccesebb felvétel egy ittas férfié volt - az arcát persze kitakarták -, aki érces hangon zengte a Kis lak áll a nagy Duna mentében-t, majd a végén megjegyezte, hogy csak azt nem érti, hogy hogyan lehet mentét húzni a Dunára. A tanulók meg azt nem tudták, mi az a mente… Rá kellett guglizniuk.

A legcukibb egy kislány volt, aki a saját Mojzsa kutyájának szavalta az Anyám tyúkját. A legmeghatóbb pedig egy öreg bácsi, aki úgy mondta el a Csatadalt, hogy mindenki torka összeszorult.

Hazafelé a Petőfi-kihívást tárgyalta az egész osztály: repkedtek a „Persze, úgy könnyű volt!”, a „Miért? Nem volt tilos!” meg a „Ha ez előbb eszembe jut!” mondatok, de végül is mindenki boldog volt a sok ötöstől. Azt hitték, ez csak játék, de a tanárnő jól tudta, hogy ezzel többet tanultak, mintha bemagolnak 10 verset, amitől viszont szinte mindannyian irtóztak.

- Eljössz a szavalóversenyre? - kérdezte Villő Örsöt. A Hatökrök többi tagja is hallotta a kérdést, és vigyorogva várták Örs válaszát. Tudták, hogy a fiú amilyen okos matekból, annyira rühelli a verseket.

- Milyen szavalóverseny? - érdeklődött óvatosan Örs. A fiúk vihogtak.

- A Művelődési Ház rendezi. Egész komoly nyeremények lesznek. Petőfi évforduló van, meg Wass Albert is január elején született. Évente megrendezik. Állítólag. Én, ugye, nem itt laktam eddig - magyarázta Villő.

- Ja, ja, tudod Örs - szólt közbe röhögve Zsombi -, hát ez az, amire minden évben elmegyünk!

- Örs utoljára az ingyen mikuláscsomagért volt a Művházban - csapott a vállára Erik.

- Ki az a Wass Albert? - kapcsolódott be Frédi. - Valami szuperhős? A magyar Iron Man?

Villő egy lemondó sóhajjal továbbállt.


Megíratott Őriszentpéteren, a Jó Isten 2023. esztendejének, Fergeteg havának 15. napján.

11 views0 comments
bottom of page