G-RCGJCSMR0H
top of page
Orallok_logo_fekete.png

TÁBOROK AZ ŐRSÉGBEN

Magazin

Ódor Fanna: Őrálló Örs kalandjai, 20. rész: Fogadalmak helyett


Anya már reggel szólt, hogy vacsora előtt lesz az újévi fogadalmakról a beszélgetés. Ez ugyan senki napját nem befolyásolta, de Anya szeretett tervezni és készülni. Igaz, Noel is, de ő ezen már régen túl volt, hozta is magával az asztalhoz a „firka füzetét”, amikor a család összegyűlt, de végül nem volt rá szükség.

- Anya, honnan van ez a tollad? - kérdezte Örs, és elvette édesanyja elől az írószerszámot.

- Tamás küldte.

- Mutiii! - ragadta magához Noel.

- AZ a Tamás? - kérdezte Örs. Anya biccentett.

- Őrségben Önmagadért - olvasta a feliratot Noel.

- Tamás nem Őrállók? - érdeklődött ismét Örs.

- De. De ez most nem az Alapítvány, hanem csak Tamás. Az ő külön hírlevelére is feliratkoztam, ahol volt egy kihívás, amibe belevágtam, és ezt kaptam ajándékba - világosított fel mindenkit Anya.

- Jól gondolom, hogy mindjárt megtudjuk, mi volt a kihívás? - tette fel félve a kérdést Noel.

- Nagyon szépen fog - próbálgatta Ada a tollat.

- És képernyőhöz is jó! Ez igen! - ismerte el Örs.

- Itt vannak a lapok - csatlakozott Apa is, fénymásolatokat nyújtva át feleségének.

- Köszönöm. Akkor mindenkinek adok egyet - szólt Anya, és már osztotta is.

A lapon egy táblázat szerepelt 1-66-ig számozva.

- 66 fogadalmat kell tenni? - hüledezett Noel.

- Normális vagy? - torkollta le Örs. - Ott van felül: Karikázd be!

Még mielőtt egymásnak estek volna, Anya magához ragadta a szót, és elmondta, hogy ő egy Tedd a Jót! kihívásba vágott bele, és ezt ajánlja a többieknek is. Persze, emellé még ki-ki mást is választhat magának, de ez feltétlenül legyen.

- Azt jelenti, hogy mondjuk mosogatni vagy felmosni kell minden nap? Neked ez könnyű, Anya, mert minden nap ezt teszed! - érvelt Örs.

- Nem - mosolygott Anya. - Ez egy szeretet kihívás. Jót úgy kell tenni, hogy szeretettel fordulunk egymás felé.

- Íííííígy? - vigyorgott Noel és Ada felé fordult.

-Vegyétek komolyan, amit Anya mond! - szólt rájuk Apa. - Ez igenis egy fantasztikus dolog. Nem kell mindent elhülyülni.

- Jó, de hogy kell játszani? - kérdezte Ada.

Apa elmagyarázta: - Van ez a táblázat. Minden kicsi ablak 1 nap. Minden este bejelölöd, hogy tudtál-e kedves és szeretetteli lenni. Ha igen, pipát rajzolsz.

- Azt hogy kell? - kérdezett közbe a kislány.

- Rajzolj mosolygós fejet! - lendítette tovább a beszélgetést Anya, miközben Noel a szemeit forgatta, akire vetett is ezért egy szigorú pillantást, de szólni most nem akart. Így Apa töretlenül folytatta:

- Ha nem sikerült, akkor ikszet rajzolsz vagy szomorú fejet. Az a cél, hogy minél több pipa vagy mosolygós fej legyen, amikor betelik a táblázat. Értitek?

- Igen! - ragyogott Ada arca.

- És mindenki magának dönti el, hogy kedves volt-e aznap? - értetlenkedett Noel. - Én általában az szoktam lenni, mégis mindig rám szóltok.

- Az a kihívás lényege, hogy odafigyelsz arra, hogy az legyél. Hogy kedvesen szólj, hogy mindennel kifejezd a szeretetedet. Legyen ez az eszedben minden nap, mielőtt megszólalsz vagy teszel valamit! Minden a szívedből induljon ki!

- Basszus! Ez nehezebb, mint az összes eddigi fogadalmam - akadt ki Noel. - Ez csak akkor lesz pipa, ha egész nap nem találkozom senkivel.

- Állj, állj, állj! - mondta Apa. - Így nem lehet hozzáállni. Figyelj, Noel! Azt mondod, hogy nem menne neked. A fiú bólogatott. - Most kapsz 66 lehetőséget. Ha akár csak egyszer is sikerül, akkor azért nagy elismerés jár neked, hiszen azt jelenti, hogy máris fejlődtél, érted? Csak annyit kérünk tőletek - nézett körbe -, hogy figyeljetek erre az elkövetkezendő 66 nap során. Tedd meg, ami rajtad múlik, add bele magad, és akkor jár a pipa, vagy a mosoly - nézett Adára. - Na, benne vagytok? - tette ki középre a kezét, és lassanként mindenki rátette az övét „benne” vagy „igen” kiáltása közben.

- És mit kapunk, hogy belevágunk? - forgatta Noel Anya tollát.

Anya mosolyogva válaszolt: - Hááááát, esetleg egy palacsinta megteszi toll helyett?

- Igeeeeen! - tört ki az ujjongás.

- De írd rá, hogy „Minden lehetséges annak, aki hisz”, jó? - adta vissza Örs Anyának a tollat, mutatva rajta a szöveget.

5 views0 comments

留言


bottom of page