G-RCGJCSMR0H Örs kalandjai, 3. rĂ©sz: TisztessĂ©gbƑl Ă©s becsĂŒletbƑl
top of page
Orallok_logo_fekete.png

TÁBOROK AZ ƐRSÉGBEN

Magazin

Örs kalandjai, 3. rĂ©sz: TisztessĂ©gbƑl Ă©s becsĂŒletbƑl

Updated: Sep 25, 2022



A szĂŒnet vĂ©get Ă©rt, Ășjabb tanĂłra vette kezdetĂ©t. Örsnek megfordult a fejĂ©ben, hogy a szĂŒnetek Ă©s tanĂłrĂĄk hosszĂĄt fel kellene cserĂ©lni.

- Na, mi van, elkapott a SellƑ? - pöckölte meg hĂĄtulrĂłl Örs fĂŒlĂ©t az egyik „ökör”, Zsombi, mire Örs morcosan hĂĄtranĂ©zett, ĂĄm abban a pillanatban a tanĂĄr szigorĂș hangjĂĄt hallotta a feje fölĂŒl:

- Mit keres, fiam? Mi az, ami magĂĄnak nincs, de Zsombornak van, kedves Örs? - mindenkit magĂĄzott. ÁllĂ­tĂłlag mĂ©g a kutyĂĄjĂĄt is.

- Soroljam, TanĂĄr Úr? - vihogott Zsombor, Ă©s az engedĂ©lyt meg sem vĂĄrva folytatta: - KezdjĂŒk az Ă©sszel, aztĂĄn jöhet az izom...

- Na, maga meg jöhet ki a tĂĄblĂĄhoz, aztĂĄn elƑbbit rögvest bizonyĂ­thatja is....Ha elakadna, Örs kisegĂ­ti.

NĂ©ma csend lett a teremben a nagy vihogĂĄs utĂĄn. SejtettĂ©k, hogy pĂĄr egyes gazdĂĄra fog talĂĄlni. Mindenki lapĂ­tott, hogy ne Ƒ legyen a tulajdonos.

- Zsombi, annyira hĂŒlye vagy! Kellett ez nekĂŒnk? - kĂ©rdezte az Ăłra utĂĄn Örs. - SzĂ©p kezdĂ©s!

- Innen szĂ©p nyerni! - vonta meg a vĂĄllĂĄt a fiĂș, akinĂ©l nem volt ritka vendĂ©g az egyes. - No para, jön egy tesi, aztĂĄn hĂșzunk el innen!

TestnevelĂ©s ĂłrĂĄn a fiĂșk kĂŒlön voltak a pocakos tesi tanĂĄrral, HordĂłbĂĄ-val, becsĂŒletes nevĂ©n KĂĄdĂĄr KĂĄroly Ășrral, aki maga magyarĂĄzza el minden Ășj osztĂĄlynak, hogy a kĂĄdĂĄrok rĂ©gen hordĂłt kĂ©szĂ­tettek, de valahogy errƑl Ƒ sosem asszociĂĄl a sajĂĄt hasĂĄra, mĂ­g a diĂĄkjai minden esetben.

HordĂłbĂĄ sĂ­pjĂĄval diktĂĄlt fĂ©lelmetes ĂŒtemet, de a kicsit is lelemĂ©nyes tanulĂłk fejfĂĄjĂĄsra, bokaficamra, hĂĄnyingerre hivatkozva ĂŒcsörögtek a padon, vagy szabadon kimĂĄszkĂĄltak a mosdĂłba, esetleg hĂĄzit Ă­rtak, vagy nagy ritkĂĄn Ășgy tettek, mintha vĂ©geznĂ©k a gyakorlatokat. HordĂłbĂĄ vagy nem lĂĄtta - ami nem csoda ĂłdivatĂș szemĂŒvegĂ©re tekintettel - , vagy nem akarta lĂĄtni mindezt. Ɛ sem csinĂĄlt semmit. FocinĂĄl nĂ©ha beĂĄllt a kapuba, de olyan volt, mint a halott matektanĂĄr: nem osztott, nem szorzott.

Örs ĂĄtöltözött, Ă©s arra kĂ©szĂŒlt, hogy a szokĂĄsos ÖKÖRködĂ©sben lesz rĂ©sze, mint mindig. A szeptemberi melegben szomjasan nyĂșlt a kulacsa utĂĄn. ElsöprƑ hangorkĂĄn ĂĄradt ki, de ismĂ©t csak Ƒ hallotta: „TisztessĂ©gbƑl, becsĂŒletbƑl!” Ezt az önkĂ©ntesek skandĂĄltĂĄk a TĂĄborban, amikor csak nekik volt bĂŒntetĂ©sĂŒk. Amikor gyereknek volt bĂŒntetĂ©se szĂ©thagyott cuccok, tiszteletlen vagy bĂĄntĂł viselkedĂ©s, esetleg csĂșnya beszĂ©d miatt, a felnƑttek mindig egyĂŒtt nyomtĂĄk a fekvƑt velĂŒk. De a felnƑttek bĂŒntetĂ©se csak az övĂ©k volt. Örs szĂĄmĂĄra nagyon meghatĂł volt lĂĄtni, ahogyan alĂĄzattal Ă©s komolyan csinĂĄltĂĄk. AlĂĄzattal Ă©s komolyan...

- Te hĂŒlye vagy? - kĂ©rdezte Erik. - HordĂłbĂĄ nem is nĂ©z ide! Mindenki tĂ­zesĂ©vel szĂĄmol...

Örs homlokĂĄrĂłl csorgott a verejtĂ©k. BecsĂŒlettel futott, Ă©s ugrott, fekvƑzött, Ă©s csinĂĄlt mindent, ahogyan a tanĂĄr kĂ©rte. Amikor feladta volna, a fogai között szƱrte: „TisztessĂ©gbƑl, becsĂŒletbƑl!” Ez adott erƑt neki, Ă©s a vĂ©gĂ©n igazi hƑsnek Ă©rezte magĂĄt.

- HovĂĄ pedĂĄlozol? HordĂłbĂĄ Ă©szre se vette!

- Mindenkinek ötöst ad, Ășgyis - csodĂĄlkoztak az osztĂĄlytĂĄrsak.

- VillƑ se lĂĄtta! - adta meg a kegyelemdöfĂ©st Zsombi.

- Fejezd mĂĄr be! - elĂ©gelte meg Örs. - Nem miatta tettem!

- Hanem miért?

- TisztessĂ©gbƑl Ă©s becsĂŒletbƑl.

- Ez tĂ©nyleg nem normĂĄlis. LƑjetek le, ha valaha szerelmes leszek - vihogott Erik.

Megíratott Ɛriszentpéteren, a Jó Isten 2022. esztendejének, Földanya havånak 11. napjån


Írta: Ódor Fanna

14 views0 comments
bottom of page