G-RCGJCSMR0H
top of page
Orallok_logo_fekete.png

TÁBOROK AZ ŐRSÉGBEN

Magazin

Így lehetsz tökéletes anya: a gyereknevelés 10 főszabálya


Néhány egyszerű szabály betartásával angyali gyerkőcöt nevelhetsz, és te sem őrülsz meg!


Olyan, hogy tökéletes nevelési elv, nem létezik. A gyerekek egytől egyig különböző személyiségek, mindegyiküknél más válik be, ha a nevelésről van szó. Azonban van néhány alapmotívum, amelyeknek segítségével megkönnyítheted anyai teendőidet.


A híres dadus, Jo Frost tíz főszabályról beszél a gyereknevelést illetően, amelyek a saját megfigyelésein alapulnak, és minden helyzetben alkalmazhatóak. Használd őket te is!


Dicséret és jutalmazás

A leghatékonyabb jutalmazás a figyelmes odafordulás, az elfogadás, a dicséret és a szeretet. Sem az édesség, sem valamilyen különleges élmény, sem egy új játék nem feltétlenül jutalomértékű. A pontozótáblára adott csillag vagy egy különleges kiruccanás épp úgy alkalmas a jó magaviselet elősegítésére, mint egy drága ajándék.


Következetesség

Ha meghoztál és kimondtál egy szabályt, ne változtass rajta a békesség kedvéért, vagy mert valami zavaró dolog közbejött. Tegyél róla, hogy a szabályt mindenki – a párod is és más gondozó is – betartsa és betartassa. A szabály, az szabály.


Napirend

Tarts rendet az otthonodban, és tartasd be a napirendet is. Határozd meg a felkelés, az étkezések, a fürdés és a lefekvés idejét. Ezek a család életének sarokpontjai. Ha a napirend beállt, akkor már lehetsz rugalmasabb is, ha például szabadságon vagy. A napirend adja meg a családi élet keretét, de nem szabad túlságosan merevnek lennie.


Korlátok és határok

A gyereknek tudnia kell, hogy viselkedésének korlátai vannak – van, ami elfogadható, van, ami nem. Neked kell kijelölnöd a határokat és a korlátokat, és meg kell mondanod a gyereknek, hogy mit vársz el, illetve mit nem fogadsz el tőle.


Fegyelem

Csak akkor maradnak a helyükön a korlátok, ha fegyelem van. Ez határozott és tisztességes – a fair play szabályainak megfelelő – kontrollt jelent. Meglehet, hogy ennek fenntartásához a tekintély hangján kell szólnod a gyerekedhez, hogy az üzeneted célba érjen. Ha ez nem elég, vannak más fogások is, amelyekhez folyamodhatsz, de ezek között a büntetés ne szerepeljen.


Figyelmeztetés

A figyelmeztetésnek két formája van. Az egyik fajta az, amikor te vagy az a beszélő óra, aki szól a gyereknek, hogy közeledik a lefekvés ideje, vagy hogy hamarosan tálalod a vacsorát. A másik eset, amikor figyelmezteted, hogy amit tesz, helytelen, nem fogadható el. Ez módot ad neki, hogy minden további fegyelmezés nélkül, önként is változtasson a viselkedésén.


Magyarázatok

A kisgyerek nem érti, hogy mit akarsz tőle, hogyan kell, illetve hogyan nem lehet viselkednie, ha nem magyarázod meg neki. Mondd és mutasd is meg, amire kéred, hogy biztosan felfogja. Ne adj túl bonyolult magyarázatokat, és ne okolj meg mindig mindent. Amikor fegyelmezed a gyereket, az életkorának megfelelően mondd el neki, hogy miért teszed. Kérdezz rá, valóban érti-e a fegyelmezés okát.


Önuralom

Te vagy a szülő, a főnök, és a te kezedben van a kormánykerék. Ne reagálj dühvel a hisztizésre, és ne ordíts rá vissza, ha üvölteni kezd. Te vagy a felnőtt. Ne hagyd, hogy a saját kölyköd felhúzzon!


Felelősség

A gyerekkor arról is szól, hogy fel kell nőni. Hagyd meg a gyerkőcnek a maga felelősségét ebben a folyamatban. Legyenek olyan dolgok, amelyeket kipróbálhat, apróságok, amelyeket megtapasztalhat, hogy önbizalma legyen, hogy magától is rájöhessen mindarra, amire az életben szüksége lesz. Vond be őt a család életébe. Arról azonban bizonyosodj meg, hogy az elvárásaid reálisak – ne tedd ki csemetédet felesleges félelmeknek vagy kudarcoknak.


Lazítás

Szabadidőre mindenkinek szüksége van – még neked is. Gondoskodj róla, hogy a gyerek lefekvéskor ellazuljon, feloldódjon: mesélj neki, engedd, hogy hozzád bújjon. Ám teremts magadnak is lehetőséget a kikapcsolódásra, és legyen a párod számára is időd, amikor kettesben vagytok, és csak egymással törődtök.


Forrás: femina.hu

4 views0 comments

Comments


bottom of page